Vissza nem térítendő állami támogatás napelemre

 

2014- óta OPERA SOLAR

Tíz évesek lettünk! Köszönjük

Napelem rendszerek

Napelem pályázat

Teljes körű ügyintézés

Energiatároló cégeknek

Javitsd a napelemek és céged  hatékonyságát!

Energiatárolók cégeknek

Biztos ellátás, biztos üzemeltetés

Vissza nem térítendő állami támogatás napelemre

Vissza nem térítendő állami támogatás napelemre már 2021 nyarától!

 

 

2021 nyarától a kormány vissza nem térítendő lakossági állami támogatást nyújt napelemes rendszer kialakítására, pályázatos formában. A pályázat finanszírozása EUs pénzforrásból valósul meg, pontos részletein jelenleg is dolgoznak. A pályázati tervezetet az Európai Bizottságnak jóvá kell hagynia. A projekt lényege, hogy majd 90.000 – energiaszegénység kockázatának kitett – család kap vissza nem térítendő állami támogatást napelemre. 70.000 háztartás napelemes rendszert telepíthet, 17.000 család pedig a fűtési rendszerek korszerűsítésével összekapcsolt napelemes rendszer kialakítására kaphat vissza nem térítendő állami támogatást napelemre.

.

 

A napelem pályázat feltételei tehát még formálódnak. Amint kiderülnek a részletek, cikkünket itt frissítjük majd. Annyit már biztosan tudunk, hogy az állami támogatás napelemre, konkrétan az alábbi tevékenységekre, beruházásokra vehető majd igénybe:

  • háztartási méretű kiserőművek (napelemes rendszerek) létesítése
  • a lakossági napelemes és fűtési rendszerek modernizációja
  • az okosmérés elterjesztésének elősegítése
  • villamosenergia-hálózatok átalakítása a megújuló alapú áram fogadására

 

Vissza nem térítendő állami támogatás napelemre – a pályázat jelentősége

 

A Magyar Országgyűlés  2020 júniusban fogadta el a klímavédelmi törvényt, amely szerint az EU törekvéseivel összhangban a Magyar kormány kötelezettséget vállalt arra, hogy 2030-ra a magyar áramtermelés 90 százaléka szén-dioxid-mentes lesz, 2050-re pedig az ország eléri a teljes klímasemlegességet. A kitűzött cél elérésének legfontosabb eszköze lesz a napelemből nyert energia további intenzív növelése. A cikkben tárgyalt napelem pályázat eredményeként 1100 megawatt plusz napelem-kapacitás jön létre. Ez kb 3% ponttal növeli meg Magyarországon a  megújulóenergia-termelés arányát.

Összehasonlítás képpen azt kell tudnunk, hogy 2020 végén Magyarországon a napelemes rendszerek összkapacitása  2000 megawatt ( ami körülbelül megegyezik a paksi atomerőmű kapacitás szintjével). A 2 évvel ezelőtti kapacitás szint még csupán ennek a töredéke, 155 megawatt volt, óriási tehát a növekedés a szektorban. A növekedés pedig nem torpan meg, hisz a 2030-as célszám a 6000 megawatt, 2040-es pedig a 12.000 megawatt lesz.

 

Kérdése van?

Írjon nekünk!

Irodánk:

2000 Szentendre, Kalászi út 3.
Arista Park

Pénzügyileg Stabil Vállalkozás

Az OPERA SOLAR Kft pénzügyi kockázata
nagyon alacsony a Dun & Bradstreet
nemzetközi minősítési rendszere alapján.

Hyundai Napelem
Würth tartószerkezet
Fronius Inverter
ABB Inverter