Napelem rendszerek

Napelem pályázat

Teljes körű ügyintézés

Energiatároló cégeknek

Javitsd a napelemek és céged  hatékonyságát!

Energiatárolók cégeknek

Biztos ellátás, biztos üzemeltetés

Napelem élettartama

A napelemek csúcsminőségű, időjárásálló anyagokból állnak, mint pl. alumínium, edzett üveg, UV-álló solar kábel, stb. Nem tartalmaznak kopó, forgó alkatrészeket, ezáltal nincs, amitől tönkre mehetnének. Természetesen a solar üveg fényáteresztő-, illetőleg a félvezető szilícium „átalakító” képessége változik az évek során. A mostoha és szélsőséges időjárást jól tűrik, a magas hőfoknak és a jégesőnek is jól ellenáll. A napelemek élettartamát a gyártók 20-25 évig garantálják. A teljes rendszer viszont több más összetevőből is áll, például az inverterből, melynek élettartama 5-15 év, tehát a rendszer élettartama alatt várhatóan minimum egyszer cserére szorulhat.
A napelem gyártók a garancia tekintetében még egy adatot megadnak, mivel a benne lévő félvezető vezetőképessége fárad. Ez a teljesítmény garancia, ami annyit jelent, hogy a napelem mennyi ideig képes megfelelő teljesítményt leadni. A legtöbb gyártó azt mondja, hogy napelem panelek 10 évig az eredeti teljesítményük 90 %-ára lesznek képesek, míg 25 évig a teljesítményének 80%-ára. Ezek a gyártói adatok, garanciák, de meg kell nézni a gyakorlati tapasztalatokat, melyekből ilyen időtávlatban nem sok áll rendelkezésre. Egy példa a Németországban az 1990-es évek elején indított napelem program. Az akkor telepített rendszerek közül 102-t vizsgáltak meg és igen jó eredményeket tapasztaltak:

Napelem élettartama – németországi tapasztalatok

A napelemek a mai napig működőképesek. Ez azért figyelemre méltó, mert az akkoriban meglévő gyártástechnológia (pl. laminálás, ragasztó, lamináló anyag) messze nem a mainak felel meg. Ezzel együtt elszíneződés, hólyagosodás sem volt látható rajtuk. A másik érdekesség, hogy a napelemek többsége ma is 90-95%-os teljesítményt hoz a gyártók által 25 évig vállalt 80%-os teljesítménnyel szemben. Tehát a gyártók ezen vállalása rendkívül óvatos, a valós működés jóval meghaladja azt. A további vizsgálatok megállapították, hogy még legalább 5, de akár 10 évnyi működés is várható a legtöbb akkoriban telepített napelemtől. Sok rendszernél az invertert egyszer cserélték, de egyes gyártók inverterei a 20-24 éves távlat ellenére mind a mai napig megfelelően működnek.

A ma is működő rendszereket természetesen eszük ágában sincs gazdáinak lecserélni: már sokszorosan megtermelték a bekerülési árukat, “enni nem kérnek”, azaz további költséget – amíg az inverter bírja – nem jelentenek, gyakorlatilag valóban ingyen termelik a várt időn túl is az áramot. Sőt, egy inverter cserével – még ha csak 80-90%-on termelve is – megérheti tovább üzemeltetni. A mai nagyobb, jó minőségű alapanyagokat felhasználó gyártók moduljai, az elmúlt húsz év tapasztalatait hasznosítva, lényegesen jobb laminálási anyagokkal várhatóan felül is múlják majd a 90-es évek napelemeit. Ezek alapján talán kijelenthető, hogy egy napelemes rendszer akár 30 évig is biztosíthatja a villamos energiát az Ön épületében. Ha most kiszámoljuk, hogy mennyi áramot termelünk 25 év alatt (és mennyit nem veszünk így meg az áramszolgáltatótól), és még beleszámoljuk az elmúlt 10 év átlagos áramár emelkedését is (ami minden előrejelzés szerint a jövőben is nőni fog), azt látjuk, hogy itthon 7-9 év körül van a megtérülés támogatás nélkül, ami egy középtávú befektetésnek minősül.

Mi ebből a tanulság a napelem élettartamára nézve?

A tanulság tehát a következő: Nem csak környezetbarát és gazdaságos a napelemek használata, de a hasznát valóban több generáció élvezheti. Ez alapján nem csoda, hogy több ország a hosszú távú energiastratégia egyik alapvető elemeként tekint a napelemekre. Ezért alkalmaznak támogatási, fix átvételi és napelemes banki finanszírozási megoldásokat, kölcsönöket. Magyarországon évi 2000 órás napsütést kihasználva indokolt a napelem rendszerek használata. (Németországban hatalmas számban alkalmaznak napelemeket, pedig a napsütéses órák száma kedvezőtlenebbek, mint nálunk.) Nagy általánosságban megállapíthatjuk, hogy a közvélemény tévedésben van a napenergia felhasználásának költségeivel kapcsolatban. Az elemzések általában magasabb árat mutatnak a reálisnál, mivel nem veszik figyelembe a legújabb technológiai fejlesztéseket és a napelemes rendszerek árcsökkenését. Az Opera Solar OSPA garanciája ráadásul garantálja az optimális hozamot, melyet Ön figyelemmel tud kísérni.

Amennyiben kérdése van, vagy további információkra van szüksége, keresse naphozam szakértőinket!

Napelem/akku ajánlatot kérek!

Részletesebb és pontosabb árajánlathoz látogasson el az árajánlatkérő oldalunkra! Itt!

 

Napelem rendszerek (db)

Teljesítmény (kWp)

Megtermelt energia (kWh/év)

Megspórolt széndioxid (kg)

Kinek való a napelem? Napelem megoldások...

Napelem pályázat

Milyen lehetőségeink vannak, amennyiben nem saját forrásból szeretnénk napelemes rendszert létesíteni? Tisztába tesszük a fogalmakat, mi a különbség a napelem pályázat és a napelem állami támogatás között?

Számunkra a napelem rendszer telepítés nem csupán a napelem felszerelését jelenti. Több éves tapasztalatunk van a napelem pályázatok ügyintézésében legyen szó magánszemélyről, társasházakról, vagy éppen vállalkozásról. Az ügyintézés segítségünkkel így sokkal gyorsabban lezajlik, ami igen fontos tényező mert általában a napelem telepítés projekteknél az időtartam nagy részét az adminisztrációs ügyintézés teszi ki.

Napelem otthonra

Egyre több eszközünk működik elektromos árammal. Napelemes rendszereink környezetbarát, biztonságos, távfelügyeletünknek köszönhetően kényelmes, ugyanakkor gazdaságos megoldást jelentenek a villamos energia megtermelésére. A napelemes rendszer telepítése jelentős kiadás lehet a háztartás, vagy társasház számára, azonban garantáltan megtérülő hosszú távú befektetés, mellyel megspórolható a villanyszámla.

A napelemes rendszerek kiépítésére a háztartások államilag támogatott pályázati hitelt vehetnek igénybe. Teljes körű ügyintézésünk segítségével kényelmesen megspórolhatod lakásod, házad villanyszámláját!

Napelem cégeknek

A napelem cégeknek, vállalkozásoknak jóval több mint egy megtakarítás. A napelemes rendszer telepítése jelentős kiadást jelent a vállalkozás számára, azonban garantáltan megtérülő hosszú távú befektetés, melynek eredményeként egy környezettudatos, megújuló energiát hasznosító napelemes rendszert kapunk, mellyel előállítható a vállalkozás energiaszükséglete, méghozzá villanyszámla nélkül!

A napelemes rendszerek kiépítésére a vállalkozások több féle támogatást vehetnek igénybe. Teljes körű ügyintézésünk segítségével kényelmesen megspórolhatod vállalkozásod villanyszámláját!

Akkus rendszer

Az akkumultáros rendszerek előnyei a mostani megváltozott energia helyzetben kezdenek igen komolyan megjelnni. Az energiatárolás, bár nem újkeletű, de háztartásokban, cégeknek még nem elterjedt technológia. Ennek fő oka, hogy az akkumulátoros rendszer mind élettartalma, mind pedig költségei eddig igen magasak voltak, így nem volt érdemes ezekben gondolkodni.

Intelligens tárolás, visszanyerés

Az intelligens hibrid inverter, amely képes egyfelől lekezelni a napelem panelből érkező áram konvertálását mind közvetlenül a fogyasztóknak, mind pedig képes az akkumulátorok töltését is elvegzni. A rendszer nagyszerűsége pont abban rejlik, hogy ennek a mértékét, időszakosságát és eloszlását akár egy egyszerű telefonos applikációs keresztül is lehetőségünk van vezérlni, akár távol otthontól is. 

 

 

Kérdése van?

Írjon nekünk!

Irodánk:

2000 Szentendre, Kalászi út 3.
Arista Park

Pénzügyileg Stabil Vállalkozás

Az OPERA SOLAR Kft pénzügyi kockázata
nagyon alacsony a Dun & Bradstreet
nemzetközi minősítési rendszere alapján.

Hyundai Napelem
Würth tartószerkezet
Fronius Inverter
ABB Inverter
ABB Inverter