Napelem rendszerek

Napelem pályázat

Teljes körű ügyintézés

Energiatároló cégeknek

Javitsd a napelemek és céged  hatékonyságát!

Energiatárolók cégeknek

Biztos ellátás, biztos üzemeltetés

Napelem rendszer, a napelemes rendszer fajtái

Több cellát egymás mellé helyezve, és őket sorba kapcsolva kapunk egy napelem panelt. Ezek többszörözésével érhetjük el a megfelelő mennyiségű teljesítményt. Ez mindig más, az adott épület villamos energia felhasználásának függvénye, azaz a saját elektromos hálózatunkon lévő fogyasztóink igényéhez kell méretezni a napelem rendszert. Ennek méretezését szakembernek kell elvégezni, hiszen sok tényezőt kell figyelembe venni. A napelem által megtermelt elektromos áram a napsütéses órák számától függ. Hazánkban az átlagosan elfogadott szám az éves 2000 napsütéses óra (ebből átlagosan 1200 óra hasznosítható). A napelem teljesítményét megszorozzuk a hasznosítható napsütéses órák számával, és megkapjuk annak várható elektromos áram termelését. Ahhoz, hogy a napelem panelek villamos energiát juttassanak el az épületünkbe további összetevőkre is szükség van.

Napelem rendszer főbb elemei:

  • napelem panelek
  • inverter
  • tartókonzolok, szolár kábelek, aktív és passzív áramköri elemek

Mire valók a napelemes rendszer elemei?

Inverter: Ez az eszköz végzi el a napelem által előállított egyenáram átalakítását a minden paraméterében megfelelő (pl.: frekvencia, feszültség) 230V/400V hálózati váltakozó áramra. Az inverter végzi el továbbá a hálózatról való leválasztást szolgáltatói áramszünet esetén, ami a hálózatra kapcsolás feltétele.
Tartókonzolok, szolár kábelek, speciális csatlakozók: A napelemes rendszerekhez megfelelő tartókeretekre, a rögzítéshez konzolokra, az elektromos csatlakozásokhoz pedig speciális szolár kábelekre és csatlakozókra van szükség.

Ezen napelemeket rendszerbe integrálva biztosítható egy ingatlan villamos energia ellátása a Nap energiájával. Ez a rendszer napelem rendszer (vagy fotovoltaikus) napelem erőmű.

Kétféle napelemes rendszert különböztetünk meg, és ezek kombinációját (napelem rendszer fajtái):

hálózatra visszatápláló (grid) rendszer
sziget üzemű rendszer
hibrid rendszer
Visszatáplálásos rendszerről akkor beszélünk, ha a napelem rendszerünk az általa megtermelt villamos energia felesleget az áramszolgáltató hálózatára visszatáplálja. Ebben az esetben az elektromos mérőóra cseréjére is szükség van egy oda-vissza mérőórára (ad-vesz mérő), hogy ne csak a fogyasztást, hanem a visszatáplálást is mérni tudjuk. Napsütéses időben a napelem látja el az épületünket elektromos árammal és betáplálja a felesleget az áramszolgáltatónak, míg este vagy napsütés mentesebb időben a szolgáltatótól kapjuk azt. Ebből Ön semmit nem vesz észre, beavatkozás nem szükséges, az elektromos fogyasztóinak a működése folyamatos marad. Az összes fogyasztás és visszatáplált villamos energia különbsége alapján történik az elszámolás az áramszolgáltatóval, egy egyedi szaldós szerződés alapján, melynek lényege, hogy többlet visszatáplálás esetén az áramszolgáltató fizet Önnek, míg többlet fogyasztás esetén Ön fizet az áramszolgáltatónak az elszámolási időszakot követően.

 

Visszatáplálásos napelemes rendszer működési sémája:

napelemek egyenáramot termelnek
inverter az egyenáramot 230V váltakozó árammá alakítja
kapcsolószekrény
oda-vissza mérőóra rögzíti az el nem fogyasztott, hálózatba visszatáplált áram és az áramszolgáltatótól átvett áram mennyiségét
épületben a napelem által termelt villamos energia felhasználható
napelem rendszer működési adatainak követése (monitoring rendszer)
2008-tól a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI törvény, valamint annak végrehajtásáról szóló 273/2007. (X.19.) Korm. rendelet alapján kisfeszültségű közcélú hálózatra csatlakozó fogyasztók (háztartársok és vállakozások is) 50 kVA-ig (50 kW) úgynevezett háztartási méretű kiserőművet létesíthetnek.

 

A háztartási méretű kiserőmű

A felhasználó saját kisfeszültségű hálózatához csatlakozik
nem haladja meg a felhasználóként rendelkezésre álló teljesítményt
max. 50 kVA névleges teljesítőképességű (egy átlagos lakás éves fogyasztásának megfelelő energiamennyiséget 2-3 kVA-es napelemes rendszer megtermeli.)

A napelemes rendszerrel termelt villamos energiát a felhasználóként az adott csatlakozási ponton értékesítő villamosenergia-kereskedő, vagy egyetemes szolgáltató (E-ON, Elmü, stb.) köteles átvenni, amennyiben a rendszer megfelel a hatályos előírásoknak.

Sziget üzemű erőműnél is szükséges a napelem és az inverter, de a rendszer nincs rákapcsolva az áramszolgáltató hálózatára. Sziget üzemű rendszer esetén a már említett eszközökön kívül (napelem, inverter, stb.) az alábbiakra is szükség lesz:

akkumulátor
töltésszabályozó

Szükséges tehát a megfelelő akkumulátor (vagy több akkumulátor) is, mely a napelem által termelt többlet energiát tárolja és például esti időszakban leadja. Ilyen rendszerre akkor lehet szükség, ha nincs a közelben elektromos szolgáltatói hálózat. Az akkumulátorok élettartama (2-5 év) a rendszer többi eleméhez képest (10-25 év) kicsi, ezért ezen megoldás kevésbé gazdaságos, így valóban csak indokolt esetben van létjogosultsága.

Sziget üzemű napelem rendszer működési sémája:

napelemek egyenáramot termelnek
Inverter az egyenáramot 230V váltakozó árammá alakítja
kapcsolószekrény
épületben a napelem által termelt villamos energia felhasználható
napelem rendszer működési adatainak követése (monitoring rendszer)
töltésszabályozó (akkumlátor megfelelő töltésének szabályozására)
akkumlátor (megtermelt áram tárolására)

Hibrid napelemes rendszer:

A hibrid rendszereknél a kettőt kombináljuk, tehát rendelkezésre áll az akkumulátor is és a felesleget szintén visszatápláljuk a szolgáltató hálózatára. Ebben az esetben az elektromos szolgáltató sokkal szigorúbb feltételeket szab a hálózatára kapcsolásra, így ezen rendszerek elterjedése hazánkban nem jellemző

Napelem/akku ajánlatot kérek!

Részletesebb és pontosabb árajánlathoz látogasson el az árajánlatkérő oldalunkra! Itt!

 

Napelem rendszerek (db)

Teljesítmény (kWp)

Megtermelt energia (kWh/év)

Megspórolt széndioxid (kg)

Kinek való a napelem? Napelem megoldások...

Napelem pályázat

Milyen lehetőségeink vannak, amennyiben nem saját forrásból szeretnénk napelemes rendszert létesíteni? Tisztába tesszük a fogalmakat, mi a különbség a napelem pályázat és a napelem állami támogatás között?

Számunkra a napelem rendszer telepítés nem csupán a napelem felszerelését jelenti. Több éves tapasztalatunk van a napelem pályázatok ügyintézésében legyen szó magánszemélyről, társasházakról, vagy éppen vállalkozásról. Az ügyintézés segítségünkkel így sokkal gyorsabban lezajlik, ami igen fontos tényező mert általában a napelem telepítés projekteknél az időtartam nagy részét az adminisztrációs ügyintézés teszi ki.

Napelem otthonra

Egyre több eszközünk működik elektromos árammal. Napelemes rendszereink környezetbarát, biztonságos, távfelügyeletünknek köszönhetően kényelmes, ugyanakkor gazdaságos megoldást jelentenek a villamos energia megtermelésére. A napelemes rendszer telepítése jelentős kiadás lehet a háztartás, vagy társasház számára, azonban garantáltan megtérülő hosszú távú befektetés, mellyel megspórolható a villanyszámla.

A napelemes rendszerek kiépítésére a háztartások államilag támogatott pályázati hitelt vehetnek igénybe. Teljes körű ügyintézésünk segítségével kényelmesen megspórolhatod lakásod, házad villanyszámláját!

Napelem cégeknek

A napelem cégeknek, vállalkozásoknak jóval több mint egy megtakarítás. A napelemes rendszer telepítése jelentős kiadást jelent a vállalkozás számára, azonban garantáltan megtérülő hosszú távú befektetés, melynek eredményeként egy környezettudatos, megújuló energiát hasznosító napelemes rendszert kapunk, mellyel előállítható a vállalkozás energiaszükséglete, méghozzá villanyszámla nélkül!

A napelemes rendszerek kiépítésére a vállalkozások több féle támogatást vehetnek igénybe. Teljes körű ügyintézésünk segítségével kényelmesen megspórolhatod vállalkozásod villanyszámláját!

Akkus rendszer

Az akkumultáros rendszerek előnyei a mostani megváltozott energia helyzetben kezdenek igen komolyan megjelnni. Az energiatárolás, bár nem újkeletű, de háztartásokban, cégeknek még nem elterjedt technológia. Ennek fő oka, hogy az akkumulátoros rendszer mind élettartalma, mind pedig költségei eddig igen magasak voltak, így nem volt érdemes ezekben gondolkodni.

Intelligens tárolás, visszanyerés

Az intelligens hibrid inverter, amely képes egyfelől lekezelni a napelem panelből érkező áram konvertálását mind közvetlenül a fogyasztóknak, mind pedig képes az akkumulátorok töltését is elvegzni. A rendszer nagyszerűsége pont abban rejlik, hogy ennek a mértékét, időszakosságát és eloszlását akár egy egyszerű telefonos applikációs keresztül is lehetőségünk van vezérlni, akár távol otthontól is. 

 

 

Kérdése van?

Írjon nekünk!

Irodánk:

2000 Szentendre, Kalászi út 3.
Arista Park

Pénzügyileg Stabil Vállalkozás

Az OPERA SOLAR Kft pénzügyi kockázata
nagyon alacsony a Dun & Bradstreet
nemzetközi minősítési rendszere alapján.

Hyundai Napelem
Würth tartószerkezet
Fronius Inverter
ABB Inverter
ABB Inverter