Napelem akkumulátor – ez lesz a jövő? (vagy már a jelen!)

 

 

Napelem rendszerek

Energiatároló cégeknek

Javitsd a napelemek és céged  hatékonyságát!

Energiatárolók cégeknek

Biztos ellátás, biztos üzemeltetés

Napelem pályázat

Teljes körű ügyintézés

Napelem akkumulátor

Háztartási energiatároló rendszer

A mai növekvő energia igények és árak mellett igen fontossá vált a energia tároló rendszerek használata. Miután a napelemek folyamatosan tudnak termelni, viszont a legtöbb háztartás akkor venne igénybe energiát, amikor ez nem lehetséges. azaz az esti és reggeli órákban. Erre jó megoldást kínál az intelligens, hibrid töltőrendszerrel rendelkező LenerCom napelem akkumulátoros rendszer, amelyet Magyarországon elkezdtünk forgalmazni. Ennek a rendszernek a kiemelkedő paraméterei, és tulajdonságai teszik annyira különlegessé, és igencsak használhatóvá a mindennapi életben.

 

 

Könnyű kezelés – akár mobilról is!

A mindennapokban a mobil eszközünk vált a legjobb barátunkká. Akár bankolni szeretnénk, de akár az otthoni eszközöket vezérelni. Így természetesen a ház energia rendszer is ennek része. A LenerCom napelem akkumulátor rendszer ezt lehetővé teszi, hogy telefonunkról, egyedileg kiválasztva tudjuk vezérelni a működést, akár távolból is!

 

Napelem akkumulátor – mi várható?

 

 

Németországban tavaly körülbelül másfélszeresére nőtt az akkumulátoros energiatároló egységgel ellátott napelemes rendszerek száma az előző évi számhoz képest. 2020-ban már minden második új telepítésű otthoni napelemes rendszert szolár akkumulátorral együtt helyeztek üzembe. Bár Magyarországon a napelem akkumulátor még nem igazán elterjedt, ha figyeljük a napelem technológiában előttünk járókat, akkor arra következtethetünk, hogy nálunk is várható lesz egy hasonló tendencia.

 

A napelem akkumulátorokat ma Magyarországon főleg olyan helyeken használják, ahol nem elérhető az elektromos közüzemi hálózat. Ezek a rendszerek úgynevezett sziget üzemű napelemes rendszerként működnek, a közüzemi elektromos hálózathoz nem csatlakoznak, önellátók.

Ahol a közüzemi elektromos hálózat elérhető, ott akkumulátor helyett a hálózatot használja az otthoni napelemes rendszer „akkumulátorként” a napelem akkumulátor helyett. A napfényesebb időszakokban a napelemek által megtermelt plusz energiát az elektromos hálózatba betáplálja rendszer, míg a napfényben szegényebb időszakokban, amikor a termelés nem elegendő, a szükséges áram mennyiséget a hálózatból veszi ki. Ez a jelenleg még érvényben lévő szaldós elszámolási rendszer miatt egyelőre nagyon kedvező a háztartások számára. Azonban a helyzet a 2021-es új szabályozással – melynek konkrét pontjait még nem ismerjük – biztosan változni fog.

 

Mit tud a napelem akkumulátor?

 

Háztartási napelemes rendszerünk által megtermelt energiát akkumulátoros tárolással sokkal jobban ki tudjuk használni, mint akkumulátor nélkül. Hogy miért? Azért, mert  napelemes rendszerünk általában napközben a szükségesnél több energiát termel. Akkumulátor híján ezt a saját rendszer által megtermelt többletet éjszaka nem tudjuk felhasználni. A szolár akkumulátorok segítségével azonban a napközben megtermelt energia eltárolható, és a nap bármely szakában felhasználható, akár éjszaka is.

Az egyre fejlettebb technológiának köszönhetően a szolár akkumulátorral rendelkező napelemes rendszer egy átlagos háztartás szükségletének ma már kb. 80%-át képes fedezni, évszaktól függően. A rendszer pedig csupán az ezen felül megtermelt és megmaradt energiát táplálja be az elektromos közüzemi hálózatba.

További előnye, hogy esetleges áramszünet esetén a szolár akkumulátor – bizonyos ideig – a teljes háztartást képes árammal ellátni.

Környezetvédelmi szempontból szintén nagyon előnyös technológia, hisz fosszilis energiafelhasználást vált ki az által, hogy a napenergiát hatékonyabban képes hasznosítani.

 

 

Hogyan működik a napelem akkumulátor?

 

 

  1. Reggel általában a napelemes rendszer által megtermelt energiát saját fogyasztásra felhasználja a háztartás. A felesleges energiát pedig eltárolják az akkumulátorok.

 

  1. Napközben általában a teljesen feltöltött akkumulátorral a rendszer fedezi a háztartás fogyasztását. Az ebben az időszakban feleslegesen megtermelt energiát pedig betáplálja az elektromos közüzemi hálózatba.

 

  1. Napnyugta után, este és éjjel napsütés híján energia már nem termelődik, a rendszer az akkumulátorban eltárolt energiával fedezi a saját fogyasztást. Ha szolár akkumulátor kapacitása már nem elegendő, a rendszer az elektromos közüzemi hálózatból vesz fel áramot.

 

Hogyan válasszunk szolár akkumulátort?

 

A piacon számos lehetőség közül lehet választani. Találhatók savas ólom- és lítiumion- szolár akkumulátorok is. Mindig az egyedi igényeknek leginkább megfelelő megoldást válasszuk, és minimum az alábbi 3 szempontot mindenképp vegyünk figyelembe:

  • a rendszer kapacitás igénye
  • az akkumulátor elvárt élettartama
  • az akkumulátor névleges teljesítménye

Ha szolár akkumulátorral ellátott rendszer telepítését tervezzük, mindenképpen érdemes napelem szakértőtől tanácsot kérni, aki műszakilag és gazdaságilag is optimális megoldást tud javasolni.

 

Mi várható Magyarországon?

 

A Magyar Országgyűlés  2020 júniusban fogadta el a klímavédelmi törvényt, amely 2050-re irányozza elő a klímasemlegesség megvalósítását itthon. A kitűzött cél elérésének egyik fontos eszköze lesz a napelemből nyert energia további intenzív növelése, ezért 2021-től többféle konstrukcióban érhető el állami támogatás otthoni napelemes rendszer létesítésére. A szaldós elszámolást felváltja a bruttó elszámolás. Mindez megteremti az alapot a napenergia szélesebb körű hasznosítására, mely még hatékonyabbá tehető  a napelem akkumulátorok alkalmazásával. Várhatóan a szolár akkumulátorokat is beemelik az ösztönző, támogatott programokba.

 

 

Kérdése van?

Írjon nekünk!

Irodánk:

2000 Szentendre, Kalászi út 3.
Arista Park

Pénzügyileg Stabil Vállalkozás

Az OPERA SOLAR Kft pénzügyi kockázata
nagyon alacsony a Dun & Bradstreet
nemzetközi minősítési rendszere alapján.

Hyundai Napelem
Würth tartószerkezet
Fronius Inverter
ABB Inverter
ABB Inverter