Napelem akkumulátor – ez lesz a jövő?

 

 

Napelem rendszerek

Napelem pályázat

Teljes körű ügyintézés

Napelem otthonra

Váltsd ki a villanyszámlád!

Napelem cégeknek

A megtérülő befektetés

Napelem akkumulátor

Napelem akkumulátor – mi várható?

 

 

Németországban tavaly körülbelül másfélszeresére nőtt az akkumulátoros energiatároló egységgel ellátott napelemes rendszerek száma az előző évi számhoz képest. 2020-ban már minden második új telepítésű otthoni napelemes rendszert szolár akkumulátorral együtt helyeztek üzembe. Bár Magyarországon a napelem akkumulátor még nem igazán elterjedt, ha figyeljük a napelem technológiában előttünk járókat, akkor arra következtethetünk, hogy nálunk is várható lesz egy hasonló tendencia.

 

A napelem akkumulátorokat ma Magyarországon főleg olyan helyeken használják, ahol nem elérhető az elektromos közüzemi hálózat. Ezek a rendszerek úgynevezett sziget üzemű napelemes rendszerként működnek, a közüzemi elektromos hálózathoz nem csatlakoznak, önellátók.

Ahol a közüzemi elektromos hálózat elérhető, ott akkumulátor helyett a hálózatot használja az otthoni napelemes rendszer „akkumulátorként” a napelem akkumulátor helyett. A napfényesebb időszakokban a napelemek által megtermelt plusz energiát az elektromos hálózatba betáplálja rendszer, míg a napfényben szegényebb időszakokban, amikor a termelés nem elegendő, a szükséges áram mennyiséget a hálózatból veszi ki. Ez a jelenleg még érvényben lévő szaldós elszámolási rendszer miatt egyelőre nagyon kedvező a háztartások számára. Azonban a helyzet a 2021-es új szabályozással – melynek konkrét pontjait még nem ismerjük – biztosan változni fog.

 

Mit tud a napelem akkumulátor?

 

Háztartási napelemes rendszerünk által megtermelt energiát akkumulátoros tárolással sokkal jobban ki tudjuk használni, mint akkumulátor nélkül. Hogy miért? Azért, mert  napelemes rendszerünk általában napközben a szükségesnél több energiát termel. Akkumulátor híján ezt a saját rendszer által megtermelt többletet éjszaka nem tudjuk felhasználni. A szolár akkumulátorok segítségével azonban a napközben megtermelt energia eltárolható, és a nap bármely szakában felhasználható, akár éjszaka is.

Az egyre fejlettebb technológiának köszönhetően a szolár akkumulátorral rendelkező napelemes rendszer egy átlagos háztartás szükségletének ma már kb. 80%-át képes fedezni, évszaktól függően. A rendszer pedig csupán az ezen felül megtermelt és megmaradt energiát táplálja be az elektromos közüzemi hálózatba.

További előnye, hogy esetleges áramszünet esetén a szolár akkumulátor – bizonyos ideig – a teljes háztartást képes árammal ellátni.

Környezetvédelmi szempontból szintén nagyon előnyös technológia, hisz fosszilis energiafelhasználást vált ki az által, hogy a napenergiát hatékonyabban képes hasznosítani.

 

 

Hogyan működik a napelem akkumulátor?

 

 

  1. Reggel általában a napelemes rendszer által megtermelt energiát saját fogyasztásra felhasználja a háztartás. A felesleges energiát pedig eltárolják az akkumulátorok.

 

  1. Napközben általában a teljesen feltöltött akkumulátorral a rendszer fedezi a háztartás fogyasztását. Az ebben az időszakban feleslegesen megtermelt energiát pedig betáplálja az elektromos közüzemi hálózatba.

 

  1. Napnyugta után, este és éjjel napsütés híján energia már nem termelődik, a rendszer az akkumulátorban eltárolt energiával fedezi a saját fogyasztást. Ha szolár akkumulátor kapacitása már nem elegendő, a rendszer az elektromos közüzemi hálózatból vesz fel áramot.

 

Hogyan válasszunk szolár akkumulátort?

 

A piacon számos lehetőség közül lehet választani. Találhatók savas ólom- és lítiumion- szolár akkumulátorok is. Mindig az egyedi igényeknek leginkább megfelelő megoldást válasszuk, és minimum az alábbi 3 szempontot mindenképp vegyünk figyelembe:

  • a rendszer kapacitás igénye
  • az akkumulátor elvárt élettartama
  • az akkumulátor névleges teljesítménye

Ha szolár akkumulátorral ellátott rendszer telepítését tervezzük, mindenképpen érdemes napelem szakértőtől tanácsot kérni, aki műszakilag és gazdaságilag is optimális megoldást tud javasolni.

 

Mi várható Magyarországon?

 

A Magyar Országgyűlés  2020 júniusban fogadta el a klímavédelmi törvényt, amely 2050-re irányozza elő a klímasemlegesség megvalósítását itthon. A kitűzött cél elérésének egyik fontos eszköze lesz a napelemből nyert energia további intenzív növelése, ezért 2021-től többféle konstrukcióban érhető el állami támogatás otthoni napelemes rendszer létesítésére. A szaldós elszámolást felváltja a bruttó elszámolás. Mindez megteremti az alapot a napenergia szélesebb körű hasznosítására, mely még hatékonyabbá tehető  a napelem akkumulátorok alkalmazásával. Várhatóan a szolár akkumulátorokat is beemelik az ösztönző, támogatott programokba.

 

 

Kérdése van?

Írjon nekünk!