Napelem rendszerek

Napelem pályázat

Teljes körű ügyintézés

Energiatároló cégeknek

Javitsd a napelemek és céged  hatékonyságát!

Energiatárolók cégeknek

Biztos ellátás, biztos üzemeltetés

Napelem teljesítménye

Napelem belsejében a szilícium  önmagában nem túl jó elektromos vezető. Ahhoz, hogy a napelem használható legyen, a szilíciumot módosítani kell más elemekkel, a napelem nagy hatásfokú működéséhez. A foszfor és a bór azok az elemek, melyek kiválók a szilícium feljavítására, a napelem kiváló működése érdekében. A napelem cellák legkülső rétegét bevonják szilícium és foszfor keverékével. A napelem e részén lép fel az elektron többlet. A napelem másik rétegében, a bór atomoknak köszönhetően elektron hiány lép fel. Így tudnak mozogni a szabad elektronok a napelem töltéshordozóiban. A napelemben a két szilícium réteg is ellentétes töltésű. Ez biztosítja a feszültséget a napelemben. A napelem ilyen módon állítja elő az elektromos áramot. A szilícium kristályok természetes fényvisszaverők. Amikor a napelemben használják, akkor egy tükröződésmentes felületre helyezik ezeket a kristályokat. Különben a napelemre érkező energia visszatükröződik anélkül, hogy villamos energiát termelne a napelem. A tükröződésmentes bevonat a legnagyobb befolyásoló tényező a napelem hatékonyságát illetően. Egy megfelelően kialakított napelem panel hatékonysága magas. Azonban még ezzel a bevonattal is, csak kis mennyiségű fényt lehet elfogni a napelemmel. Így a napelem által megtermelt villamos energia mennyiség alacsony. A technológia fejlődésével a napelem cellák teljesítménye egyre inkább növekedik. Így válhat a napelem praktikussá a mindennapi használatban, a lakosság és az ipar számára egyaránt. A napelem telepítse és az inverter megvásárlása igen költséges is lehet, de ha a megfelelő napelem rendszert választja, akkor a napelem használatával ez a költség viszonylag hamar megtérül.

Egyik legtermészetesebb kérdés egy nem kis összegű befektetés előtt, hogy mennyi hozamot várhatunk el, azaz napelem esetében hány kWh-t fog megtermelni a rendszerünk. Hiszen ez alapján (az áramárral összevetve) számolhatunk megtérülést.

 

Napelem teljesítménye számos tényezőtől függ:

  • fény beesési szöge
  • megvilágítás intenzitása
  • napelem hatásfoka
  • cella hőmérséklete
  • napelemre csatolt terhelés

Egy tipikus napelem cella 100 cm2 felületen kb. 1,5 W teljesítményt képes leadni, az állandó 0,5 V egyenáramú feszültség mellett standard tesztelési körülmények alatt (1000 W/m2 beeső teljesítménynél, 25°C-os napelem hőmérséklettel, 1,5-ös abszorpciós szorzóval). Ekkor a napelem cellánk kb. 3A egyenáram leadására képes. Ennek értelmében a napfény intenzitása a napelem leadott áramerősségét, tehát a teljesítményét befolyásolja.

 

Napelem teljesítménye

számítás:

P=U * I, ahol P=teljesítmény (Watt), U=feszültség (Volt) és I=áramerősség (Amper)

Mivel a feszültség (U) állandó, a leadott teljesítmény (P) az áramerősség (I) függvénye, ami a napsütés intenzitásától függ. Alapvetően ez befolyásolja a napelem teljesítményét. Természetesen a különböző gyártók termékei között (a borító üveg fényvisszaverése, a szilícium ötvözése, stb.) vannak eltérések, melyek szintén befolyásolják a napelem leadott teljesítményét. Míg a villamos teljesítményt kWh-ban (kilowatt óra) mérjük, ami alatt az egy óra időtartamban termelt villamos energiát értjük, addig a napelem rendszer által leadott maximális teljesítményt kWp-ben (kilowatt peak) mérik.

Nézzük meg az egész évi villamos energiafogyasztásunkat! Ez alapján tudjuk kiszámítani a számunkra szükséges napelemes rendszer teljesítményét. Az éves kWh fogyasztás 85-90%-át kell vennünk, ezzel megkapjuk azt a kWh mennyiséget, ami megmutatja, mekkora teljesítményű napelem rendszert kell terveznünk. Pl. egy átlagos családi ház esetén évi 4000 kWh fogyasztás alapján ideális esetben kb.3750-4000 W teljesítményű napelemes rendszerre lesz szükségünk. Magyarországon átlagban 1 kWp teljesítményű rendszer maximálisan 1200 kWh energiát termel évente, ez az adat változhat az időjárástól függően. Azonban az ember szerződést köt az áramszolgáltatóval, és az így termelt és fogyasztott energia különbségét rendezik egymással. Az áramszolgáltató felszerel egy oda-vissza mérő órát, és a helyi hálózatban más felhasználók átveszik az áramot, amire éppen nincs szükségünk, pl. nyáron amikor a rendszerünk többet termel mint amennyit fogyasztunk. Lehetőség van olyan szerződés kötésére is, ami szerint a szolgáltató túltermelés esetén megveszi az éves pluszban termelt energiát.

 

Napelem/akku ajánlatot kérek!

Részletesebb és pontosabb árajánlathoz látogasson el az árajánlatkérő oldalunkra! Itt!

 

Napelem rendszerek (db)

Teljesítmény (kWp)

Megtermelt energia (kWh/év)

Megspórolt széndioxid (kg)

Kinek való a napelem? Napelem megoldások...

Napelem pályázat

Milyen lehetőségeink vannak, amennyiben nem saját forrásból szeretnénk napelemes rendszert létesíteni? Tisztába tesszük a fogalmakat, mi a különbség a napelem pályázat és a napelem állami támogatás között?

Számunkra a napelem rendszer telepítés nem csupán a napelem felszerelését jelenti. Több éves tapasztalatunk van a napelem pályázatok ügyintézésében legyen szó magánszemélyről, társasházakról, vagy éppen vállalkozásról. Az ügyintézés segítségünkkel így sokkal gyorsabban lezajlik, ami igen fontos tényező mert általában a napelem telepítés projekteknél az időtartam nagy részét az adminisztrációs ügyintézés teszi ki.

Napelem otthonra

Egyre több eszközünk működik elektromos árammal. Napelemes rendszereink környezetbarát, biztonságos, távfelügyeletünknek köszönhetően kényelmes, ugyanakkor gazdaságos megoldást jelentenek a villamos energia megtermelésére. A napelemes rendszer telepítése jelentős kiadás lehet a háztartás, vagy társasház számára, azonban garantáltan megtérülő hosszú távú befektetés, mellyel megspórolható a villanyszámla.

A napelemes rendszerek kiépítésére a háztartások államilag támogatott pályázati hitelt vehetnek igénybe. Teljes körű ügyintézésünk segítségével kényelmesen megspórolhatod lakásod, házad villanyszámláját!

Napelem cégeknek

A napelem cégeknek, vállalkozásoknak jóval több mint egy megtakarítás. A napelemes rendszer telepítése jelentős kiadást jelent a vállalkozás számára, azonban garantáltan megtérülő hosszú távú befektetés, melynek eredményeként egy környezettudatos, megújuló energiát hasznosító napelemes rendszert kapunk, mellyel előállítható a vállalkozás energiaszükséglete, méghozzá villanyszámla nélkül!

A napelemes rendszerek kiépítésére a vállalkozások több féle támogatást vehetnek igénybe. Teljes körű ügyintézésünk segítségével kényelmesen megspórolhatod vállalkozásod villanyszámláját!

Akkus rendszer

Az akkumultáros rendszerek előnyei a mostani megváltozott energia helyzetben kezdenek igen komolyan megjelnni. Az energiatárolás, bár nem újkeletű, de háztartásokban, cégeknek még nem elterjedt technológia. Ennek fő oka, hogy az akkumulátoros rendszer mind élettartalma, mind pedig költségei eddig igen magasak voltak, így nem volt érdemes ezekben gondolkodni.

Intelligens tárolás, visszanyerés

Az intelligens hibrid inverter, amely képes egyfelől lekezelni a napelem panelből érkező áram konvertálását mind közvetlenül a fogyasztóknak, mind pedig képes az akkumulátorok töltését is elvegzni. A rendszer nagyszerűsége pont abban rejlik, hogy ennek a mértékét, időszakosságát és eloszlását akár egy egyszerű telefonos applikációs keresztül is lehetőségünk van vezérlni, akár távol otthontól is. 

 

 

Kérdése van?

Írjon nekünk!

Irodánk:

2000 Szentendre, Kalászi út 3.
Arista Park

Pénzügyileg Stabil Vállalkozás

Az OPERA SOLAR Kft pénzügyi kockázata
nagyon alacsony a Dun & Bradstreet
nemzetközi minősítési rendszere alapján.

Hyundai Napelem
Würth tartószerkezet
Fronius Inverter
ABB Inverter
ABB Inverter