Napelem fajtái

2014- óta OPERA SOLAR

Tíz évesek lettünk! Köszönjük

Napelem rendszerek

Napelem pályázat

Teljes körű ügyintézés

Energiatároló cégeknek

Javitsd a napelemek és céged  hatékonyságát!

Energiatárolók cégeknek

Biztos ellátás, biztos üzemeltetés

Napelem fajtái és napelem rendszerek fajtái

Laikusként nehéz kiigazodni a napelem fajtái között, ezért az alábbiakban összefoglaljuk a leggyakoribb, legismertebb napelem fajtákat. Így könnyebben el lehet dönteni, hogy melyikre van szükség és már könnyebb lesz valamelyik típusú napelemet vagy napkollektort választani.

A legelterjedtebb napelem fajták

A három napelem cella fajtái között a különbség – mint azt nevük is mutatja – a szilícium kristály szerkezetében van, mely a gyártási technológia eltérése miatt alakul ki. Az első kettő a kristályos napelem fajtákhoz tartozik, míg a harmadik (amorf) más technológiára épül.

– monokristályos napelem cella

– polikristályos napelem cella

– amorf (vékony rétegű) napelem

– egyéb napelem fajták

Kristályos napelem fajták

Napjainkban a kristályos napelemek a leginkább elterjedt napelem fajták. Ezek szilíciumból készültek és a legjobb hatásfokú, legjobb teljesítményű napelem cellák, azonban van egy hátrányuk is: ha túlságosan felmelegszenek, akkor csökken a teljesítményük. Élettartamuk kb. 30 év. A két különböző technológiával kialakított kristály alapú napelem között a különbség a hatásfokban mutatkozik meg, mert nem ugyanúgy hasznosítják a direkt és a szórt fény energiáját. Így felhasználásuk leginkább a telepítés helyétől függ. Összességében alapvető különbség a közép európai térségben nem található a két technológia által leadott teljesítményben, mégis inkább a polikristályos az elterjedtebb a minimálisan, de alacsonyabb ára miatt.

Monokristályos napelem fajta előnyei és hátrányai

A monokristályos napelem a legrégebbi napelem fajta. A cellákhoz a szilíciumot húzzák, így a szilíciumból egy henger alakú tömböt kapunk (mono, azaz “egy” kristály), melyből cellákat vágnak ki. Magyarországon igen elterjedt, nagyjából hasonló teljesítményt tud nyújtani, mint a polikristályos napelem. A napelem cellák közül ez a napelem fajta a legnagyobb hatásfokú ( 19%), és a napsugárzást is hatékonyabban tudja hasznosítani. Hátránya, hogy drága az előállítása, valamint az hogy túl forró vagy éppen túl felhős időben teljesítménye lecsökken. Nagyon fontos tényező a monokristályos napelem fajta esetében a dőlésszög megfelelő beállítása.

Polikristályos napelem fajta előnyei és hátrányai

A cellákhoz a szilíciumot négyszögletes alakú tömbbe öntik, miközben a szilícium több kristályban dermed meg (poli, azaz “több” kristály) és szintén ebből vágnak cellákat. Előnye – a monokristályos napelem fajtákkal összehasonlítva – hogy a szórt fényt jobban tudja hasznosítani, és olcsóbb. Hátránya pedig az, hogy a direkt napsugárzás hasznosítási hatékonysága alacsonyabb, így hatásfoka is kisebb lehet.

Amorf vagy vékony rétegű napelem fajta

Ezen technológia esetében nem szilícium tömbökből vágnak cellákat, hanem egy hordozó felületre viszik fel azt, lecsapatásos módszerrel. A hordozó felület általában nagyszilárdságú üveg, de lehet pl. egy hajlékony anyag is.

Az amorf napelem fajta esetében alkalmazott technológia hatásfoka, azaz a napenergia elektromos árammá alakító képessége 5-10%, ami jelentősen elmarad a kristályos megoldástól, de jobban tűri a hőt így az egyenlítő környéki naperőmű mezők kialakításánál jobb választás, továbbá más felhasználási lehetőséget is hordoz magában, pl. hajlékony napelem. Ugyanakkor a tájolásra kevésbé érzékeny, olcsóbb megoldás, ám rövidebb élettartammal számolhatunk.

Egyéb napelem típusok

További napelem fajták lehetnek még a hibrid, a polimer napelemek.

Hibrid napelem rendszer

A hibrid szóban benne is van a legfontosabb jellemzője. A napelem és a napkollektor ötvözése. Itt egyszerre termel elektromos áramot és meleg vizet az adott napelem rendszer. A napelem panel mögött folyadékot keringető rendszer felmelegszik, amit hasznosítani lehet és közben a folyadék hűti a panelt is. Költségesebb és bonyolultabb megoldás, könnyebben előfordulhat hogy meghibásodik, azonban egyszerre termeli az áramot és a meleg vizet is. Továbbá hatékonyabb az energia termelése (ugyanakkora felületet alapul véve) és nem ingadozok a teljesítménye forró / felhős idő esetén sem.

Polimer napelemek

A polimer, vagyis organikus napelemek az egyik legújabb fejlesztési területet képviselik. Egyenlőre nem jutott el a tömeggyártásig. Hatásfokuk alacsony, de a felhasználási lehetőségek változatossága biztató.

Napelem rendszerek fajtái

Mi a sziget üzemű és a hálózatra csatlakoztatott napelem rendszer közötti különbség? Nem is gondolnánk, de a két rendszer jelentősen különbözik egymástól:

Hálózatra csatlakoztatott napelemes rendszer

A hálózatra csatlakoztatott napelem rendszerek az otthonunkban használt rendszerek. Ilyenkor egy családi ház, társasház vagy közintézmény napelem rendszere által megtermelt elektromos áramot vissza kell táplálni a hálózatba, amit a szolgáltató megvásárol. Az átalakított energiát nem tárolja a rendszer. Olcsóbb és egyszerűbb megoldás, mint a sziget üzemű rendszer, rövidebb megtérülési idővel.

Sziget üzemű napelem rendszer

 

A sziget üzemű napelem rendszer a megtermelt, de nem felhasznált elektromos áramot saját akkumulátoraiban tárolja, így szükség van akkumulátorokra, maga a rendszer is bonyolultabban épül fel. Ez természetesen költségnövelő tényező. Ideális ez a megoldás pl. mezőgazdasági létesítményeknek, tanyáknak, ahol nincs lehetőség elektromos hálózatra csatlakozni.

 

+1 Bónusz kérdés: Mi a napelem és a napkollektor között a különbség?

Érdemes szót ejteni a napelem és a napkollektor közötti különbségről is, hiszen ez a két leggyakrabban előforduló fogalom napelem témában.

A napelem elektromos áramot termel a fotovoltaikus hatás által. A napsugárzást közvetlenül elektromos árammá átalakítja.

Napelem/akku ajánlatot kérek!

Részletesebb és pontosabb árajánlathoz látogasson el az árajánlatkérő oldalunkra! Itt!

 

Napelem rendszerek (db)

Teljesítmény (kWp)

Megtermelt energia (kWh/év)

Megspórolt széndioxid (kg)

Kinek való a napelem? Napelem megoldások...

Napelem pályázat

Milyen lehetőségeink vannak, amennyiben nem saját forrásból szeretnénk napelemes rendszert létesíteni? Tisztába tesszük a fogalmakat, mi a különbség a napelem pályázat és a napelem állami támogatás között?

Számunkra a napelem rendszer telepítés nem csupán a napelem felszerelését jelenti. Több éves tapasztalatunk van a napelem pályázatok ügyintézésében legyen szó magánszemélyről, társasházakról, vagy éppen vállalkozásról. Az ügyintézés segítségünkkel így sokkal gyorsabban lezajlik, ami igen fontos tényező mert általában a napelem telepítés projekteknél az időtartam nagy részét az adminisztrációs ügyintézés teszi ki.

Napelem otthonra

Egyre több eszközünk működik elektromos árammal. Napelemes rendszereink környezetbarát, biztonságos, távfelügyeletünknek köszönhetően kényelmes, ugyanakkor gazdaságos megoldást jelentenek a villamos energia megtermelésére. A napelemes rendszer telepítése jelentős kiadás lehet a háztartás, vagy társasház számára, azonban garantáltan megtérülő hosszú távú befektetés, mellyel megspórolható a villanyszámla.

A napelemes rendszerek kiépítésére a háztartások államilag támogatott pályázati hitelt vehetnek igénybe. Teljes körű ügyintézésünk segítségével kényelmesen megspórolhatod lakásod, házad villanyszámláját!

Napelem cégeknek

A napelem cégeknek, vállalkozásoknak jóval több mint egy megtakarítás. A napelemes rendszer telepítése jelentős kiadást jelent a vállalkozás számára, azonban garantáltan megtérülő hosszú távú befektetés, melynek eredményeként egy környezettudatos, megújuló energiát hasznosító napelemes rendszert kapunk, mellyel előállítható a vállalkozás energiaszükséglete, méghozzá villanyszámla nélkül!

A napelemes rendszerek kiépítésére a vállalkozások több féle támogatást vehetnek igénybe. Teljes körű ügyintézésünk segítségével kényelmesen megspórolhatod vállalkozásod villanyszámláját!

Akkus rendszer

Az akkumultáros rendszerek előnyei a mostani megváltozott energia helyzetben kezdenek igen komolyan megjelnni. Az energiatárolás, bár nem újkeletű, de háztartásokban, cégeknek még nem elterjedt technológia. Ennek fő oka, hogy az akkumulátoros rendszer mind élettartalma, mind pedig költségei eddig igen magasak voltak, így nem volt érdemes ezekben gondolkodni.

Intelligens tárolás, visszanyerés

Az intelligens hibrid inverter, amely képes egyfelől lekezelni a napelem panelből érkező áram konvertálását mind közvetlenül a fogyasztóknak, mind pedig képes az akkumulátorok töltését is elvegzni. A rendszer nagyszerűsége pont abban rejlik, hogy ennek a mértékét, időszakosságát és eloszlását akár egy egyszerű telefonos applikációs keresztül is lehetőségünk van vezérlni, akár távol otthontól is. 

 

 

Kérdése van?

Írjon nekünk!

Irodánk:

2000 Szentendre, Kalászi út 3.
Arista Park

Pénzügyileg Stabil Vállalkozás

Az OPERA SOLAR Kft pénzügyi kockázata
nagyon alacsony a Dun & Bradstreet
nemzetközi minősítési rendszere alapján.

Hyundai Napelem
Würth tartószerkezet
Fronius Inverter
ABB Inverter