Napelem cégeknek – megoldás az elszálló energiaárakra?

 

Napelem rendszerek

Napelem pályázat

Teljes körű ügyintézés

Energiatároló cégeknek

Javitsd a napelemek és céged  hatékonyságát!

Energiatárolók cégeknek

Biztos ellátás, biztos üzemeltetés

Napelem cégeknek

Napelem cégeknek – megoldás az elszálló energiaárakra?2022 további emelkedést hozott az energiaárakban, és arra számítunk, hogy mind az áram, mind a földgáz árak még inkább elszabadulnak ez év 2. negyedévétől. Ennek oka egyrészt az energia előállítás emelkedő költségeiben keresendő, a másik oka pedig a megnövekedett keresletben.

Míg az energiaárak meredek emelkedése a lakosság körében Magyarországon egyelőre nem igazán érezhető a kormány rezsicsökkentési programja miatt, annál inkább húsba vágóan érinti a vállalkozásokat. 2022 januártól kb. 30-60%-kal többet fizetni a villamos energiáért. A cégek számra az energiaár komoly költségtényezővé vált már az elmúlt évben, idén pedig ez az emelkedés egészen átírta a költségvetési terveiket.

A vállalkozások magukra maradtak ezzel a problémával, mely világszerte tendencia és bár vannak országok, ahol az állam, ha kis részben is de próbálja kompenzálni az áremelkedést. Lecsökkenti az energiaárba beépített ÁFA mértékét, vagy legalább 2 hónapra befagyasztja az árakat, hogy a cégek időt nyerjenek. De mit tehetnek a vállalkozások, akik magukra maradtak a problémával, mire lehet elég ez kevés haladék?

A cégek első lépésként természetesen árat emelnek vagy már emeltek is 2022 elején, hogy ezzel kompenzálják részben legalább az energia áremelkedésből adódó többletköltséget.
Azonban ez kevés, hisz egyrészt ekkora áremelkedést a piac ilyen hirtelen nem nyel be, másrészt az emelkedő energiaárak az alapanyag árakba is beépülnek és a tovagyűrűző hatást az áremeléssel befedni rövidebb periódus alatt lehetetlen vállalkozás.

A cégek másik lehetősége ebben a helyzetben az előre menekülés. Mit jelent ez? Azt, hogy a megemelkedett energiaáraknak „köszönhetően” a megújuló energiaforrásokba történő beruházás jobban meg fogja érni a cégeknek. Ennek három oka van:

1. A vállalkozások energiaszükségletük egy részét az olcsóbb, ugyanakkor környezetbarát megújuló energiaforrásból képesek lesznek fedezni.
2. Lerövidül a megújuló energiaforrásba történő beruházás megtérülési ideje.
3. Állami támogatást kaphatnak a cégek a megújuló energiaforrásba történő beruházáshoz. (Erről bővebben lásd az alábbi bejegyzést)

Miért éri meg és hogyan érdemes kalkulálni a napelemes rendszerbe történő beruházáskor? Bővebb információkat és példaszámításokat ide kattintva talál: napelem vállalkozásoknak. Vagy forduljon bizalommal szakértőinkhez!

Kérdése van?

Írjon nekünk!

Irodánk:

2000 Szentendre, Kalászi út 3.
Arista Park

Pénzügyileg Stabil Vállalkozás

Az OPERA SOLAR Kft pénzügyi kockázata
nagyon alacsony a Dun & Bradstreet
nemzetközi minősítési rendszere alapján.

Hyundai Napelem
Würth tartószerkezet
Fronius Inverter
ABB Inverter
ABB Inverter