Napelem panel teljesítménye – meddig bírja a napelem?

 

Napelem rendszerek

Napelem pályázat

Teljes körű ügyintézés

Energiatároló cégeknek

Javitsd a napelemek és céged  hatékonyságát!

Energiatárolók cégeknek

Biztos ellátás, biztos üzemeltetés

Hogyan csökken az idő elteltével a napelem panel teljesítménye?

A napelem garancia 30 évre – avagy meddig tart ki valójában a napelem panel teljesítménye?

 

 

Kevesen tudják, hogy a 90-es években a világ legnagyobb napelemgyártója az USA volt. Ez idő alatt a megújuló energiával foglalkozó amerikai szervezet, a National Renewable Energy Laboratory (NREL) folyamatosan szemmel tartotta a napelemes rendszerek teljesítményének alakulását. Pontosabban 40 db napelem panel teljesítményét mérték és jegyezték le rendszeresen.

A vizsgálat célja nem csupán az volt, hogy pontosan megismerjék azt, hogy a 90-es évek dereka óta termelő napelem panelek (kadmium-tellurid-napelemek) mennyit veszítenek hatékonyságukból az eltelt évek alatt. A másik ok éppen a garancia kérdése volt, mégpedig az, hogy a napelem panelek garancia időtartamát jogosan növelheti – e a napelem gyártója 5 évvel, vagyis az eredeti garancia 25 évéről 30 évre?

 

 

Napelem panel teljesítménye – mégis hány évre tervezhetünk?

 

A vizsgált napelem panelek teljesítménye 5 év után azt mutatta, hogy átlagosan évi 0,6%-os teljesítmény romlással lehet számolni. Ehhez képest az amerikaiak (pontosabban a NREL) most, 25 év után pedig azt kapták, hogy a napelem panelek teljesítményének hosszú távú romlása évente ennél kevesebb, csak 0,5% volt. A Panelek tehát 25 év után is az eredeti teljesítményük 88 százalékát képesek hozni.

 

 

Mi a helyzet az újabb típusokkal?

 

A szilícium-alapú napelem panelek teljesítményét hasonlóképpen vizsgálta és vizsgálja folyamatosan  a NERL. Itt nem áll rendelkezésre ilyen hosszú adatsor, csak 8 éve végeznek méréseket. Az eredmények azonban meglepően jók, mert a szilícium alapú napelem panelek teljesítménye évente csupán 0,2%-os romlást mutatott.

 

 

Már csak egy kérdés maradt: Megéri-e napelemes rendszerbe invesztálni?

 

Magyarországon a telepített napelemes rendszerek átlagos megtérülési ideje kb. 8-12 év. A napelem panelek teljesítménye a megtérülési idő letelte után is, további átlag 20 évig még az eredeti hatékonyságuk 85-88 százaléka marad. Nem beszélve a 2021-es évtől kezdődően elérhető többféle állami támogatásról, melynek segítségével a napelemes rendszerek bekerülési értéke még alacsonyabb, adott esetben akár 0 is lehet.

Nem marad kérdés tehát, hogy napelemes rendszerbe megéri invesztálni!

 

Kérdése van?

Írjon nekünk!

Irodánk:

2000 Szentendre, Kalászi út 3.
Arista Park

Pénzügyileg Stabil Vállalkozás

Az OPERA SOLAR Kft pénzügyi kockázata
nagyon alacsony a Dun & Bradstreet
nemzetközi minősítési rendszere alapján.

Hyundai Napelem
Würth tartószerkezet
Fronius Inverter
ABB Inverter
ABB Inverter