Napelem szaldós elszámolása

Napelem rendszerek

Napelem pályázat

Teljes körű ügyintézés

Napelem otthonra

Váltsd ki a villanyszámlád!

Napelem cégeknek

A megtérülő befektetés

Napelem szaldós elszámolása

Az ad-vesz mérők, a háztartási méretű kis erőműves napelem rendszerek elengedhetetlen eszközei. Amennyiben a napelem által termelt energiát – mely a közcélú elektromos hálózatba táplálódik vissza ( pl. ELMŰ, vagy EON utcai hálózata ) – mérni szeretnénk, márpedig érdeke a napelem rendszer tulajdonosának, hogy meg legyen mérve, majd el is legyen számolva a megtermelt napenergia, be kell építeni a napelem rendszer és a hálózat közé egy ilyen eszközt, melyet az aktuális áramszolgáltató biztosít. Bláthy Ottó 1889 – környékén folytatott kísérleteket, hogy az addigiaknál jobb számláló eszközt szerkesszen az energiafogyasztás mérésére. A mérő hajtóelemét ún. Ferraris motor képezte, mely a nevezett kiváló olasz fizikus nevéhez fűződik. Az első alkalmazásra készült darabot az 1889 szeptemberi frankfurti vásáron prezentálta. A készülékét közel 50 éven át tökéletesítette. Ezek voltak a manapság is használt, de lassan már kiszoruló félben lévő mechanikus villamos fogyasztásmérők ősei.

Napelem szaldós elszámolása

A napelem rendszereknél ma használatos mérők szinte kivétel nélkül digitálisak, melyek fel vannak készítve a visszatáplált energia mérésére, hogy az áramszolgáltató és a fogyasztó ill. termelő közti energiakapcsolat szaldó elszámolása megtörténhessen. A napelem szaldó elszámolás azt jelenti, hogy egy éven belül a napelem rendszerünk által megtermelt energia, valamint a szolgáltatótól vételezett energiának a különbségét veszi az áramkereskedőnk, így a szolgáltató hálózata mint egy akkumulátortelep, energiatárolóként is működik számunkra, a nyáron napos időszakban megtermelt és általunk fel nem használt energia, a télen való többlet felhasználást kompenzálja. – Ilyen mérők pl. a ZMD120AR háromfázisú, A100C egyfázisú, A1350 háromfázisú mérők, de létezik a piacon persze más típus is. A mérőkhöz adott kezelési útmutatók alapján, különböző beállításokkal le tudjuk olvasni az elfogyasztott energiát, valamint a napelem rendszerünk által megtermelt energiát is. A fogyasztásmérőnek jeleznie kell az energia áramlás irányát is, így megállapítható, hogy a napelem éppen többet termel-e mint amit éppen elfogyasztunk, vagy kevesebbet, így az energia iránya a korábban megszokott, a szolgáltatótól a lakásunk hálózata felé áramlik-e.

A mérőhellyel kapcsolatban nincs különleges kérése a szolgáltatóknak, akár a meglévő szabványos mérőhelyen is megtörténhet a régebbi óra cseréje az újra, vagy ki kell alakítani regisztrált szerelővel egy újat. A napelem rendszer beüzemelése nem történhet meg addig, míg ez az ad-vesz mérő felszerelésre nem került.

 

Kérdése van?

Írjon nekünk!