Napelem rendszerek

Napelem pályázat

Teljes körű ügyintézés

Energiatároló cégeknek

Javitsd a napelemek és céged  hatékonyságát!

Energiatárolók cégeknek

Biztos ellátás, biztos üzemeltetés

Napelem társasházra

A XVI. kerület a fővárosi kapacitás sorrend élén

Napelem rendszerek – immáron társasházakon is

 

Tovább tart a napelem-boom. Ennek fő oka, hogy tartós maradt a napelemek anyagköltségének 10 éve bekövetkezett drasztikus, a 2005-ös árszinthez képest 50-60 %-os csökkenése és a pályázati lehetőségek által, a rezsicsökkentés ellenére is beláthatóbb idejű megtérüléssel kalkulálhatnak a telepítők.

Az energiahivatal statisztikái szerint 2019 óta a fővárosban a beépített napelem kapacitások összességének kerületi sorrendjét a XVI. kerület vezeti. Ha az egy lakosra jutó napenergiát nézzük, a kertváros akkor is dobogós.

Új jelenség, hogy a családi házak, üzemek és intézmények mellé belépnek telepítőként a társasházak. Zuglóban, az Ötvenes utca 3-ban idén elkészült 12 lakásos társasházat már eleve úgy tervezték, hogy a közös területek világítását és a szellőzést napelemek biztosítsák.

A jelenlegi adottságokkal egy 50 kw-os berendezéshez megközelítőleg 300 négyzetméternyi napelem szükséges. A rendszerváltás előtti nagy lakótelepek tömbjeinek tetején bőven van hely. Újpesten, az „L” alakban elhelyezkedő Megyeri út 210-216 – Sárpatak utca 1-3. című, 8-10 emeletes, 177 lakásos tömb tetejére gondolt el Csathó Károly közös képviselő másfél éve egy nagyobb rendszert, amely csökkenti a 6 felvonó, a szellőzők és a lépcsőház világítás éves 2.000.000 forintnyi számláját. Egy könnyen megérthető költségszámítással alátámasztott javaslata 2020. 07. 15-én kapta meg a társasházi közgyűlés elsöprő többségű támogatását. A napelemes kiserőművek 50 kw-ig nem engedély kötelesek, hanem úgymond háztartási méretűek. Ezt a maximumot célozták meg 280 nm felületű napelemekkel. A rendszerük 2021 április 16-án kezdett el termelni: június végéig az első mért időszakban a társasház energia igényének 200 %-át tudták maguk megtermelni, azaz a saját fogyasztásukon túlmenően még 160 ezer forintnyi áramot még kerestek is.

Hoványi Dávid, a Megyeri úti társasház beruházását bonyolító Opera Solar kft. ügyvezetőjének számítása szerint egy 10 kw-os rendszer bekerülési költsége bruttó 3,5 millió forintra becsülhető, a háztartási méret maximuma esetén (50kW) bruttó 15 millió forinttal kell számolni.

A megtermelt és helyben az adott pillanatban fel nem használt áram közhálózatra bocsátásában fontos változás, hogy az önerőből megvalósított napelemes rendszert telepítők uniós jogszabály alapján 2023. december 31-ig szerződhetnek szaldó elszámolásban az áramhálózati cégekkel, ugyanakkor a beruházást otthonfelújítási állami támogatással megvalósítók esetében ezt idén július 1-jétől felváltotta volna a bruttó elszámolás. Csakhogy a június 30-án megjelent kormányrendelet szerint a bruttó elszámolást előíró jogszabály nem lépett hatályba. Így a vissza nem térítendő támogatásokkal megvalósult háztartási méretű napelemes kiserőművek továbbra is jogosultak maradtak a szaldó elszámolásra.

A módosítás oka, hogy a várható változás miatt az engedélyezés, ügyintézés átlagos ideje elhúzódott. A július 1-jei határidővel számos család kicsúszhatott volna a kedvezőbb elszámolásból. A jelenlegi szaldóelszámolás keretében az évente a napelemekkel megtermelt és a háztartás által elfogyasztott energia különbségét kell rendezni a szolgáltató felé, míg az úgynevezett bruttóban a napelemes termelő a hálózatból vásárolt és az általa termelt, azonnal el nem fogyasztott energia egységárát külön-külön határozzák meg. A bruttó elszámolással felértékelődik a helyben termelt villamos energia helyben történő azonnali elfogyasztásának jelentősége.

Fenti cikk forrása: Helyi Hírek októberi számának 10. oldalán. Elérhető a lap online felületén is: helyi hírek online/legutóbbi számaink/ október.

 

Kérdése van?

Írjon nekünk!

Irodánk:

2000 Szentendre, Kalászi út 3.
Arista Park

Pénzügyileg Stabil Vállalkozás

Az OPERA SOLAR Kft pénzügyi kockázata
nagyon alacsony a Dun & Bradstreet
nemzetközi minősítési rendszere alapján.

Hyundai Napelem
Würth tartószerkezet
Fronius Inverter
ABB Inverter
ABB Inverter