PERC technológia – a hatékonyabb napelem mindenkinek jó?

 

Napelem rendszerek

Napelem pályázat

Teljes körű ügyintézés

Energiatároló cégeknek

Javitsd a napelemek és céged  hatékonyságát!

Energiatárolók cégeknek

Biztos ellátás, biztos üzemeltetés

PERC technológia – a hatékonyabb napelem mindenkinek jó?

A napelemes szaknyelvben a PERC nem csupán időegységet jelöl, hanem egy angol kifejezés, a „Passivated Emitter and Rear Contact” kezdőbetűiből létrehozott mozaikszó, mely újfajta, innovatív technológiával előállított napelem panelre utal. A PERC technológia alkalmazása révén a napelem panelek ugyanis nagyobb hatékonysággal működnek.

 

A PERC technológia lényege, hogy a napelemes cella (általában monokristályos napelemes cella) hátlapjára egy speciális vezetőréteget visznek fel, ami segít a cellán csupán áthaladó, és nem elnyelődő fény egy részét visszatükrözni. Ezáltal növelve az áramtermelésre felhasznált napfény mennyiségét.

Egységnyi felületre vetítve így a napelemes rendszerünk hatékonyabban működik, azaz nő a napelem áramtermelő teljesítménye. Ezt számszerűsítve kb. 6-11%-kal magasabb hozamot érhetünk el  a PERC technológia segítségével.

Ez a szám laikusként nem tűnik óriásinak. Azonban ismerve a napelemes technológia eddigi több évtizedes fejlődését, hogy minél hatékonyabb napelemek állítsanak elő, és tudva azt, hogy legtöbb újítás, innovációs áttörés is mintegy  2-3%-os hozamnövekedést volt képes produkálni évtizedek alatt, ez mégis csak egy erős hozamnövekménynek számít.

 

 

Mire képes még a PERC technológiás napelem panel?

 

Ha nem lenne elégséges érv az, hogy a PERC napelem a direkt napsütéses időszakokban jobb hatékonysággal termeli az áramot a hagyományos napelemhez képest, jó néhány további előnyt tudunk még felsorolni, mert a PERC technológia

 

  • a fény infravörös hullámhosszát is hasznosítani képes
  • „mellékhatásaként” javul a napelem fényelnyelő képessége is. Ez azt jelenti, hogy kevesebb fény vagy éppen szórt fény hatására a rendszer már hamarabb elkezd energiát termelni. Vagyis felhős időben, napkelte és napnyugta időszakában is képes hatékonyan hasznosítani a fényt
  • alacsonyabb beesési szögű fénysugarak hasznosításra is alkalmas

 

 

Miért és kinek érdemes PERC napelemet használni?

 

 

Bár a PERC napelem a hagyományos napelemhez viszonyítva többet hoz, azonban „többet is visz”. Vagyis drágább, mert az előállítása is költségesebb. A drágább gyártási technológiára való átállás pedig nem feltétlenül megy végbe gyorsan. Évtizedekig eltarthat, és nem biztos, hogy 100%-ban általános irány lesz a gyártók között. Vagyis ne gondoljuk azt, hogy a PERC technológia is egy olyan újfajta technológia, mely 1-2 év múlva olcsóbb lesz.

Nem érdemes tehát az idő faktorral foglalkoznunk.

Inkább azt vegyük figyelembe, hogy a PERC technológia, a PERC napelem által hozott előnyök megérik-e a magasabb kezdeti beruházási költségeket.

A fent részletezettek alapján a PERC technológia általánosságban akkor lehet előnyös választás, ha a telepítés helyén például

– valamiért az átlagosnál kedvezőtlenebbek a fényviszonyok (beesési szög, fekvés, stb.)

területi korlátok vannak (igényekhez képest túl kicsi méretű a tetőfelület például)

 

A fenti körülmények meghatározása és a döntés meghozatala nem egyszerű dolog, mindenképpen érdemes szakember segítségét igénybe venni.

Ha ajánlatot szeretne kérni PERC napelemes rendszerre, vagy a döntésben segítségére lehetünk, kérjen ajánlatot tőlünk!

Kérdése van?

Írjon nekünk!

Irodánk:

2000 Szentendre, Kalászi út 3.
Arista Park

Pénzügyileg Stabil Vállalkozás

Az OPERA SOLAR Kft pénzügyi kockázata
nagyon alacsony a Dun & Bradstreet
nemzetközi minősítési rendszere alapján.

Hyundai Napelem
Würth tartószerkezet
Fronius Inverter
ABB Inverter
ABB Inverter