Az áramfogyasztás csökkentése otthon – 5 lépésben

 

Napelem rendszerek

Napelem pályázat

Teljes körű ügyintézés

Energiatároló cégeknek

Javitsd a napelemek és céged  hatékonyságát!

Energiatárolók cégeknek

Biztos ellátás, biztos üzemeltetés

Az áramfogyasztás csökkentése otthon – 5 lépésben

Az áramfogyasztás csökkentése otthon – 5 lépésben

A rezsicsökkentés 8 évének egyik napról a másikra vége szakadt idén nyáron, így 2022 őszétől legtöbbeknek szó szerint húsba vágó kérdés lesz az áramszámla, az áramfogyasztás illetve az áramfogyasztás csökkentése. Mostantól egy dolog biztossá vált: Meg kell tanulnunk takarékosan bánni az energiával, mégpedig minél előbb. Ehhez adunk most – szinte mindenki által használható – tippeket 5 lépésben. Kezdjük a kicsivel…

1. Led izzók hagyományos izzók helyett

Ha energiatakarékosságról van szó, ami mindenkinek szinte rögtön eszébe jut az a Led izzók használata a hagyományos izzók helyett. A led izzók energiatakarékos izzók. A legjobb minőségű új led izzók akár 80-al kevesebb energiát használnak fel, valamint élettartamuk is hosszabb a hagyományos izzókhoz képest. Trimmelhető változatban is kaphatók, igen sokféle színben, formában, akár design led izzók is választhatók. Jó minőségű izzókat már 500 Ft felett találni, szinte bárhol.

2. Standby nem a barátod…

Nagyon sok elektromos háztartási eszköz akkor is áramot fogyaszt, amikor nem használjuk, standby vagy alvó üzemmódban készenlétben áll. Tipikusan ilyenek televíziók, monitorok, nyomtatók, lámpák, bedugva felejtett töltők. Ezek ilyenkor is mind fogyasztanak. Húzd ki őket a konnektorból vagy vegyél olyan elosztót, amit ki lehet kapcsolni, vagy ruházz be smart (okos) konnektorba és abba dugd ezeket az eszközöket.

3. Eco üzemmód – használd ki

Sok háztartási gépnek van Öko vagy Eco üzemmódja, vagy ha nincs, akkor vedd lejjebb a teljesítményét magad, amikor nem vagy a helyiségben, vagy nem vagytok otthon. Ilyen például a légkondi, amivel kimondottan sokat lehet spórolni, mert amikor nagyon megy, akkor nagyon sok áramot fogyaszt. Ne hagyd bekapcsolva, ha nem vagy otthon. Amikor otthon vagy, akkor igyekezz kevesebb, mint 5 fokkal hűvösebbre állítani a légkondit a kinti hőmérsékletnél és ugyanakkor árnyékolj! Sötétítő, reluxa, redőny – egyik sem áramfogyasztó. A hűtő hasonló. Amikor elutazol és szinte semmi nincs benne, vagy ha egyébként is kevés benne a cucc, érdemes lejjebb venni a teljesítményt. Mosógép, mosogatógép mind működnek takarékos üzemmódban, használd ezt!

4. Használd a technikát: okos eszközök otthon

Rengeteg okos eszköz létezik az áramfogyasztás, energiafogyasztás csökkentésére, kontrollálására. Ezekbe be kell ruházni, ugyanakkor azonnali áramfogyasztás csökkenést hoznak, és hosszabb távon megtérülnek a költségeik. Ilyenek például az okos vagy smart dugó (konnektor), amely applikációval távolról irányítható. Az ebbe a dugóba csatlakoztatott készülékeket ki és bekapcsolhatod távolról. Az otthoni energiatakarékosságot nagyban segítik például az energia monitorok, melyek mérik és elemzik vagy mind, vagy -egy egy háztartási gép fogyasztását. Ide tartozik még a bluetooth-szal működő billentyűzet, egér, vagy fejhallgató, illetve a napelemes power bank, melynek segítségével áramfelhasználás nélkül töltheted a telefonodat, vagy akár a laptopodat is. (Az okos eszközökről az alábbi cikkben olvashatsz részletesebben: Energiatakarékosság otthon 5+1 okos eszközzel)

5. Számold ki: érdemes beruházni?

A háztartás eszközök cseréjén nagyon is érdemes elgondolkodni. Egy energiatakarékos, modern és korszerű háztartási gép (akár hűtőszekrény, mosógép és mosogatógép) sok áramot spórol meg.

Ennél még nagyobb, egyszeri beruházás hosszabb megtérülési idővel, de azonnali áramfogyasztás csökkenéssel jár, ha megújuló energiaforrással egészítjük ki, vagy váltjuk ki teljesen a hálózati áramfogyasztást. Ma már nem csupán a napelemes rendszer telepítése jön szóba, hanem ilyen lehet a beruházás a hőszivattyúba, vagy ha építkezünk akár a passzív házba is. Szerencsére a napelem telepítésére többféle állami támogatást vehetünk igénybe, mely a beruházás költségét vagy 0-ra, vagy minimális önrészre (50%-ig) redukálja, így a ráfordítás azonnal megtérül:

Kérdése van?

Írjon nekünk!

Irodánk:

2000 Szentendre, Kalászi út 3.
Arista Park

Pénzügyileg Stabil Vállalkozás

Az OPERA SOLAR Kft pénzügyi kockázata
nagyon alacsony a Dun & Bradstreet
nemzetközi minősítési rendszere alapján.

Hyundai Napelem
Würth tartószerkezet
Fronius Inverter
ABB Inverter
ABB Inverter