Napelem rendszerek

Napelem pályázat

Teljes körű ügyintézés

Energiatároló cégeknek

Javitsd a napelemek és céged  hatékonyságát!

Energiatárolók cégeknek

Biztos ellátás, biztos üzemeltetés

Napelem tartószerkezet

A Napban rejlő energiát már rég ki kellett volna használnia az emberiségnek, hiszen az egyik legkézenfekvőbb energiaforrás, nem beszélve arról, hogy kifogyhatatlan. A Napból érkező energia átalakítása lehetséges napelem segítségével is. A napelem elektromos áram előállítására képes. Amennyiben minőségi komponensekből és megfelelő gyártási technológiával épül fel a napelem panel, akkor 30 év elteltével is biztosan termelni fog. Ahhoz, hogy a napelem áramot tudjon előállítani szükség van egyéb komponensekre is. Ilyen az inverter, az AC/DC kiegészítő és a rögzítéséhez elengedhetetlen tartószerkezet.

A napelem tartószerkezete biztosítja azt, hogy a napelemes rendszerünk akár 50 éven át stabilan és biztonságosan, megfelelő pozícióban tartsa a napelem paneleket a tetőn szélben, fagyban, hóterhelésben, napsütésben. Ilyen hosszú időben gondolkodva kifejezetten fontos, hogy a napelem tartószerkezet teljes mértékben anyagában rozsdamentes legyen és hogy hőtágulás szempontjából ne legyen különbség a különböző alkotóelemek között.

Napelem tartószerkezet leírása:

Gazdaságossági szempontból ennek a feltételnek az alumíniumnak valamilyen ötvözete és a rozsdamentes acél felel meg. A fotovoltaikus rendszerek rögzítő elemei közül általában a csavarok rozsdamentes acélból készülnek, a tartókampók, rozsdamentes acélból vagy alumíniumból, az ár miatt a kötőelemek, leszorítók, sínek pedig húzott alumíniumból. Az időjárás viszontagságainak ellen kell állnia, tehát napelem panelek tartószerkezetei nem rozsdásodhatnak, korrózió nem léphet fel az érintkező komponensek között, továbbá nem léphetnek egymással reakcióba, semmilyen elektrokémiai folyamat sem kezdődhet el. Az alumíniumból készült tárgyak nem mennek tönkre a levegőn, mivel felületét vékony, tömör oxidréteg borítja. Az oxidréteg szorosan tapad a fém felületéhez, így elzárja a fémet az oxigéntől és megakadályozza a korróziót. A fémek felületén kialakuló tömör oxidréteget védő oxidrétegnek nevezzük. Az alumínium előnyös tulajdonságai a kis térfogatsúly, aránylag könnyű alakíthatóság, korrózió állóság, jó alaktartás és a viszonylag magas szilárdság. A napelem panelek alumínium kerete ráégetett porfestékkel kezelve bármilyen színre színezhető. Az így elkészített bevonat mechanikailag és vegyileg is ellenálló. Azonban ezt az ára miatt nem szokták alkalmazni, hagyják hogy az alumínium felületén az oxidációs folyamat alakítsa ki a megfelelő védelmet.

Napelem tartószerkezet: Tervezői szoftver segítségével a tartószerkezeteket statikailag méretezni kell szél- és hóteherre, mindegy hogy különböző tetőfelületekhez esetleg a szabadon álló napelem parkokhoz használják fel. A napelem panelek tartószerkezeténél fontos szempont továbbá, hogy felhasználó barát legyen, tehát könnyen szerelhető és összeilleszthető. A napelemes rendszer lehet fix telepítésű vagy mozgatható, úgynevezett napkövető kialakítású. A fix telepítésnél a napelem paneleket rögzítjük az épület tetőszerkezetéhez egy bizonyos helyzetben vagy talajon előre elhelyezett állványrendszerhez. A dőlésszögük és tájolásuk állandó így a napsütés váltózó irányból és szögből éri az évszakok és napszakok függvényében. Az ideális tájolás déli irányú kb. 30 fokos dőléssel. Az ettől eltérő pozíció teljesítmény csökkenést eredményezhet. Természetesen ez az ideális tájolás nem minden esetben lehetséges, ezért a helyszín adottságait figyelembe véve el lehet térni a telepítéssel, de a tartószerkezetek felhasználásával törekedni kell a legideálisabb elhelyezésre.A fixen telepített rendszer előnye a relatívan olcsóbb bekerülési költség, egyszerűbb felépítés és hogy üzem közben nem fogyaszt plusz energiát a mozgatáshoz. Hátránya a nem mindig az ideális pozíció. A napkövető tartószerkezet esetén a napelem modulokat valamilyen mozgatható egységre kell telepíteni, mely elektronikusan vezérelt módon, motoros mozgatással mind a dőlésszöget, mind az égtáj szerinti tájolást beállítja a legideálisabb pozícióba. Előnye a pontos, ideális irány és dőlésszög a legjobb hatásfok eléréséhez. Hátránya a magasabb bekerülési költség, bonyolult karbantartást igénylő mechanikai, elektronikai komponensek, üzem közben a mozgatáshoz energiát használ.

Mint látható nagyon sok kritériumnak meg kell felelnie a tartószerkezeteknek, ezért is fontos a minőségi követelmény, ezért is érdemes valamilyen nemzetközi tanúsítvánnyal rendelkező terméket választani.

Kérdése van?

Írjon nekünk!

Irodánk:

2000 Szentendre, Kalászi út 3.
Arista Park

Pénzügyileg Stabil Vállalkozás

Az OPERA SOLAR Kft pénzügyi kockázata
nagyon alacsony a Dun & Bradstreet
nemzetközi minősítési rendszere alapján.

Hyundai Napelem
Würth tartószerkezet
Fronius Inverter
ABB Inverter
ABB Inverter