Napelem elszámolása 2021-ben: Marad a szaldós elszámolás!

 

 

Napelem rendszerek

Napelem pályázat

Teljes körű ügyintézés

Energiatároló cégeknek

Javitsd a napelemek és céged  hatékonyságát!

Energiatárolók cégeknek

Biztos ellátás, biztos üzemeltetés

Napelem elszámolása 2021-ben – marad a szaldós elszámolás elve!

Mi a különbség a napelem szaldós elszámolása és a napelem bruttó elszámolása között?

FRISSÍTÉS!!!

2021 novemberben induló lakossági napelem pályázat részleteiért kattintson ide!

 

 

Fontos: 2021 július 1 után is MARAD A NAPELEM ELSZÁMOLÁS SZALDÓS módszer

A Magyar Közlönyben 2021 június 30-án megjelent 183/2021. (IV. 16.) Korm. rendelet alapján a vissza nem térítendő állami támogatással (más néven otthon felújítási program keretében) megvalósult NAPELEMES RENDSZEREK TOVÁBBRA IS JOGOSULTAK SZALDÓS ELSZÁMOLÁSRA, tehát az elszámolást nem váltja fel a bruttó elszámolás rendszere. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy meddig marad a szaldós elszámolási rendszer,  EU-s jogszabályok miatt maximum 2023. december 31-ig telepített rendszerekre vonatkozóan lehet szaldó elszámolást alkalmazni,  ezt követően más szabályzás lép majd életbe.

Napelem elszámolás: szaldó elszámolás módszere

 

Jelenleg a napelem szaldó elszámolás módszere van érvényben Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy egy éven belül a házi napelem rendszerünk által megtermelt energia, valamint a szolgáltatótól vételezett energiának a különbségét veszi az áramszolgáltatónk, így a szolgáltató hálózata mint egy akkumulátortelep, energiatárolóként is működik számunkra. A napos időszakokban megtermelt és általunk fel nem használt energia, a téli többlet felhasználást kompenzálja, vagyis egy igen kedvezményes elszámolási forma.

 

A Magyar Országgyűlés  2020 júniusban fogadta el a klímavédelmi törvényt, amely az EU törekvéseivel összhangban 2050-re irányozza elő a klímasemlegesség megvalósítását Magyarországra vonatkozóan is. A kitűzött cél elérésének egyik fontos eszköze lesz a napelemből nyert energia további intenzív növelése, így szaldó elszámolás kedvezményes rendszere hosszabb távon már nem lesz fenntartható. Legkésőbb 2023 végétől az új, hálózatra csatlakozó napelem rendszer már nem működhet az éves szaldós elszámolás keretein belül, hanem át kell állni az úgynevezett bruttó elszámolásra.

 

 

Napelem elszámolás: bruttó elszámolás módszere

 

A bruttó elszámolás lényege, hogy nem az adott időszakban vételezett és visszatöltött energia különbségével számolunk el, hanem külön határozzák meg a napelemes rendszer tulajdonosa által a hálózatból vásárolt áram árát illetve az általa megtermelt, hálózatba visszatöltött energia árát. Ez az ár pedig sajnos nem lesz ugyanaz, mert a napelemes rendszer tulajdonosa által az elektromos hálózatba betáplált áramért kevesebbet fog kapni. Az új rendszerben tehát nagy valószínűség szerint keletkezni fog fizetendő villanyszámla díj is.

Jelenleg az áram tényleges ára (kWh/Ft) minden villanyszámlában feltüntetésre kerül, ami a fizetendő összeg 50-60%-a. A többi a szolgáltató által üzemeltetett rendszer fenntartási költsége.

Bruttó elszámolásnál ez az 50-60%-osra csökkentett ár lesz az áram visszavásárlási ára is. (nagyságrendileg) DE!  Így sem lesz rossz a bruttó elszámolási rendszer, hiszen Európában évek óta működik, és mivel Magyarországnak is el kell érnie a kitűzött klímacélt, számtalan egyéb támogatás lesz hozzá.

 

 

De hogyan érinti mindez a 2021-ben várható vissza nem térítendő lakossági napelem támogatást?

 

Napelem támogatás 2021

 

2021 júliusától várható az új napelem támogatási rendszer beindulása, melynek célja, hogy a következő évtized elejére legalább 200 ezer háztartás rendelkezzen átlagosan 4 kW teljesítményű, háztetőre szerelt napelemmel. A háztartások napelem vásárlásra vissza nem térítendő támogatást kaphatnak majd. Előzetes információk szerint a napelem befektetés körülbelül 30-40%-át téríti meg az állam a program keretében, leginkább a kevésbé fejlett régiókban élő, nagycsaládos háztartások számára.

 

Összefoglalva: Napelem elszámolás szaldós vagy bruttó – fontos tudni:

 

 

  1. Aki a 2021 júliusától induló vissza nem térítendő támogatáson keresztül szerezne pénzt napelemes rendszerére, annak a bruttó elszámolás módszerével kell majd kalkulálnia. (FRISSÍTÉS: EGYELŐRE MARAD A SZALDÓS ELSZÁMOLÁSI RENDSZER!)
  2. 2023-ig azonban csak azoknak kötelező a bruttó elszámolási rendszer, akik a 2021 júliusától induló napelem pályázaton igényelnek támogatást. (FRISSÍTÉS: EGYELŐRE MARAD A SZALDÓS ELSZÁMOLÁSI RENDSZER!)
  3. Aki ettől a támogatási programtól függetlenül és / vagy még most telepít napelem rendszert 2023 végéig, az természetesen kérheti a szaldó elszámolást. Aki tehát 2023 végéig szaldós elszámolási rendszerben engedélyeztet napelemes rendszert, az 2023 után is a szaldós rendszerben marad.
  4. Akik a 2021 januártól induló „Otthon felújítási programon” vesznek részt, azoknak 2021 június 30-ig nem kötelező a bruttó elszámolási rendszer. Az otthon felújítás program – melynek keretében napelemes rendszerek kapcsán is igénybe vehető 50%-os állami támogatás napkollektor, napelemes rendszer telepítésére, cseréjére – nem azonos a 2021 júliusában induló nevesített napelem támogatási programmal.

Kérdése van?

Írjon nekünk!

Irodánk:

2000 Szentendre, Kalászi út 3.
Arista Park

Pénzügyileg Stabil Vállalkozás

Az OPERA SOLAR Kft pénzügyi kockázata
nagyon alacsony a Dun & Bradstreet
nemzetközi minősítési rendszere alapján.

Hyundai Napelem
Würth tartószerkezet
Fronius Inverter
ABB Inverter
ABB Inverter